Jij kunt als zelfstandig ondernemer in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als die apparatuur op je ondernemingsbalans staat, dan kun je de energiekosten van die apparatuur meestal aftrekken van je winst.
De energiekosten per apparaat bereken je met deze onderdelen:
A = het aantal Watt dat het apparaat gebruikt
B = het aantal uren dat het apparaat per dag aanstaat
C = het aantal dagen per jaar dat het apparaat aanstaat
De formule is: (A x B x C)/1000.
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met het tarief dat je per kilowattuur betaalt. Nu weet je per apparaat wat je betaalt aan energiekosten.
Als vanuit huis werkende ondernemer heb je recht op aftrek voor een deel van de btw over je energiekosten. Voorwaarde is wel dat je deze energiekosten maakt om je werk thuis te kunnen doen. Je kunt hierbij gebruikmaken van de zogenaamde oppervlaktemethode. Daarmee bereken je welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte. Dat gaat zo:
Nu kun je de btw over de energiekosten van je werkruimte berekenen.
Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, dan heb je minder of misschien helemaal geen recht op deze btw-aftrek. Informeer dus bij je belastingadviseur om te kijken waar jij precies recht op hebt of neem contact op met de adviseurs van het Startersloket.
Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:
Je kunt hieronder het Handboek Ondernemen downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie belastingen, bijdragen en premies.
Download hier de meest recente versie van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst en lees handige tips, informatie en handvatten om succesvol te ondernemen. Klik hier voor de versie van vorig jaar bij onze downloads.
Als startende ondernemer kan het lastig zijn om de juiste prijs voor je product of dienst te bepalen. Je wilt niet te goedkoop zijn, maar je wilt ook jezelf niet uit de markt prijzen omdat je te duur bent. Vaak wordt de discussie gevoerd over kosten, prijs en waarde, drie begrippen die regelmatig door elkaar worden gehaald. In deze blog neem ik je mee hoe je hier als (startende) ondernemer mee om kunt gaan.