Aftrekbaarheid van opleidingen en cursussen

Studiekosten en belastingen

Belangrijk om te bepalen is of je studiekosten maakt als ondernemer of als particulier. Maak je als particulier kosten voor bijvoorbeeld een hobby, toekomstig beroep of functie dan zijn deze kosten per 1 januari 2022 niet meer automatisch aftrekbaar binnen de inkomstenbelasting. Let op: Voor ondernemers of mensen met inkomsten uit overig werk verandert er niets. Zakelijke studiekosten zijn nog steeds (deels) aftrekbaar van de winst. 

De mogelijkheden om studiekosten af te trekken zijn:

  1. Huidig bedrijf: zakelijke studiekosten (deels)aftrekbaar als bedrijfskosten.
  2. Hobby: niet meer aftrekbaar.
  3. Toekomstig beroep of functie: niet meer aftrekbaar.

Studiekosten als bedrijfskosten

Studiekosten zijn volledig aftrekbaar voor het op peil houden van bestaande vakkennis. Als je kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten. Lees hier meer.

Voor het volgen van congressen, seminars en studiereizen geldt er een aftrekbeperking. De kosten (inclusief reis- en verblijfkosten) tot € 5.700 (2025) zijn namelijk binnen de inkomstenbelasting voor maar 80% aftrekbaar.

Reis- en verblijfskosten mag je tot maximaal € 1.500 aftrekken. Was het voor je werk noodzakelijk om een congres en dergelijke bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.

De btw op zakelijke studiekosten kan je natuurlijk terugvragen (tenzij je vrijgestelde prestaties verricht, dan kunt je kosten incl btw aftrekken).

Toekomstig beroep of functie

Ben je in voorbereiding op het ondernemerschap, een andere functie of beroep? De kosten zijn in jouw aangifte inkomstenbelasting dus niet meer aftrekbaar. De aftrekbaarheid van studiekosten voor toekomstig beroep, functie of toekomstig ondernemerschap zijn als volgt:

  • Btw: is niet apart terug te krijgen.
  • Reiskosten: niet aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: niet aftrekbaar.
  • Studeerkamer of werkkamer: niet aftrekbaar.

Urencriterium

De tijd die je stopt in jouw cursus of opleiding kun je meetellen als uren voor het urencriterium van 1225 uur per jaar. Echter als de opleiding dient als opmaat naar een ander beroep of een andere functie dan kun je de uren niet meetellen in het urencriterium.

Partners

Agenda

Online
Online

Blog

De verborgen winst: waarom waarde belangrijker is dan de prijs

Joeri Goede

Als startende ondernemer kan het lastig zijn om de juiste prijs voor je product of dienst te bepalen. Je wilt niet te goedkoop zijn, maar je wilt ook jezelf niet uit de markt prijzen omdat je te duur bent. Vaak wordt de discussie gevoerd over kosten, prijs en waarde, drie begrippen die regelmatig door elkaar worden gehaald. In deze blog neem ik je mee hoe je hier als (startende) ondernemer mee om kunt gaan. 

Terug naar overzicht