Wat is halal?

Halal betekent rein of toegestaan in het Arabisch. Een halalproduct moet voldoen aan de regels van de islam. Dit geldt ook in Nederland. Anders mag een moslim het product niet kopen of gebruiken. Het gaat niet alleen om vlees of andere voedingsmiddelen. Maar ook om producten als cosmetica, kleding en medicijnen. In cosmetica mag bijvoorbeeld geen varkensvet of alcohol zitten.

Onderzoek de eisen voor halalcertificering

De regels en certificeringseisen voor halal zijn niet overal hetzelfde. Hierdoor zijn er verschillende halalkeurmerken met verschillende logo’s. Ook de producteisen verschillen per land. Onderzoek daarom goed welke eisen voor uw product gelden.

Verkoopt u halalproducten in een niet-islamitisch land? Bijvoorbeeld een Europees land? Dan is een certificaat niet nodig. Maar uw afnemer kan het wel eisen, omdat klanten anders uw halalproducten misschien niet kopen.

Controleer of een halalcertificaat verplicht is

Voor de export naar islamitische landen moet u voor veel producten een halalcertificaat hebben. Bijvoorbeeld in Indonesië en Saoedi-Arabië. Op de website Access2Markets van de Europese Commissie leest u of u een halalcertificaat moet hebben. U zoekt hier op productnaam of de HS-code van het product en het land van bestemming.

Voorbeeld zoeken op productnaam of HS-code

U wilt schapenvlees exporteren naar Saoedi-Arabië. Dan zoekt u als volgt:

  1. Bij productnaam vult u in: 'meat of sheep'. Of vul meteen de juiste HS-goederencode in.
  2. Bij exportland vult u in: Nederland.
  3. Bij land van bestemming vult u in: Saudi-Arabië.
  4. Klik daarna op 'Zoeken'.
  5. Kies dan uit de lijst een subcategorie en klik op de HS-code als u die niet heeft ingevuld.
  6. Klik bij het zoekresultaat in de linkerkolom op 'Procedures en formaliteiten'.
  7. Klik op 'Specifiek'. In de lijst ziet u een link naar 'Halal certificaat'met meer informatie.

Bekijk de video op kvk.nl voor meer informatie over de regels bij export en hoe u Access2Markets gebruikt.

Let op veranderingen in de regelgeving

De regels voor halalcertificering kunnen veranderen in een land. U moet bijvoorbeeld al een certificaat voor halalvlees hebben, maar straks misschien ook voor andere producten. Of een land is net bezig met het invoeren van halalcertificaten. Vraag daarom altijd bij uw buitenlandse klant, of de halalautoriteit, naar de regels van het land. Doe dit voordat u de producten exporteert.

Controleer de certificeringbureaus

Vraag bij de lokale halalautoriteiten na welke bureaus een halalcertificaat mogen afgeven. Voor sommige landen vindt u de autoriteiten op de pagina over exportregels en producteisen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Kijk hiervoor op de landenpagina's van RVO.

Houd u aan de regels voor ritueel slachten

In Nederland zijn er strenge regels voor het slachten van dieren. U mag dieren namelijk niet slachten zonder verdoving. Voor ritueel slachten is er een uitzondering. Dat mag, onder voorwaarden, zonder verdoving. Bijvoorbeeld alleen onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en alleen in slachthuizen die hiervoor toestemming hebben.

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Terug naar overzicht