Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Aangifte inkomstenbelasting 2020 en de Tozo uitkering voor ondernemers in Wormerland

Het jaar 2020 was voor vele ondernemers een ander jaar dan verwacht. Indien je een Tozo uitkering hebt ontvangen zal ook de aangifte inkomstenbelasting 2020 net even anders zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de Tozo uitkering opneemt in je belastingaangifte.

door Tozo uitkering aangifte anders dan normaal

Aangifte inkomstenbelasting 2020

De blauwe enveloppe met de melding dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen over het jaar 2020 is bij vele ondernemers al op de mat gevallen. In deze brief staat vermeld vóór welke datum de aangifte binnen moet zijn. Vanaf 1 maart kan je feitelijk aangifte doen.

Tozo uitkering is geen omzet

Indien je een Tozo uitkering hebt aangevraagd dien je de uitbetaalde Tozo uitkering op te geven in je aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2020. De uitkering moet apart worden opgegeven en is dus geen onderdeel van de omzet van je bedrijf.

Jaaropgave

In het eerste kwartaal van 2021 stuurt de gemeente Wormerland (gemeente Zaanstad) een jaaropgave. Als je samen met je partner een Tozo uitkering hebt gekregen dan ontvangen jullie beiden een jaaropgave voor de helft van de totaal verstrekte uitkering. Het vermelde bedrag is inclusief de door de gemeente Wormerland afgedragen loonheffing. Het bedrag zal dus hoger zijn dan de door jouw ontvangen netto uitkering. Het op de jaaropgave vermelde inkomen moet je (en je partner) opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting 2020.

Bijstandsuitkering

Als je straks digitaal aangifte gaat doen en bent ingelogd op de website van de belastingdienst dien je de volgende stappen te zetten om je Tozo uitkering op te geven:

  1. Ga naar het onderdeel ‘Pensioen en andere uitkeringen’
  2. Kies voor ‘uitkeringen, zoals AOW, WW, WAO, WIA en Wajong’
  3. Selecteer de optie ‘Bijstandsuitkering (Participatiewet)'
  4. Daarna vul je de hoogte en de ingehouden loonheffing in zoals vermeld op de jaaropgave van de gemeente.

 

TVL en TOGS

Er is een belastingvrijstelling van toepassing op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (VTL). In de aangifte IB of VPB kunnen deze tegemoetkomingen worden opgenomen onder ‘Overige vrijgestelde winstbestanddelen’ en ‘Overige buitengewone baten’

Boekhouder

Door de afwijkende situatie is het raadzaam de aangifte inkomstenbelasting samen met een boekhouder / accountant te verzorgen. Juiste in deze tijd is het van groot belang om je cijfers op orde te hebben en de aangifte goed in te vullen om niet voor verrassingen te komen te staan. Zeker in de situatie waarin bijvoorbeeld je partner in loondienst was en er Tozo 1 is aangevraagd kan de belastingaanslag hoger uit vallen dan verwacht. Dit heeft alles te maken met de te betalen loonbelasting en de toepassing van de heffingskorting. In dit artikel van de Rijksoverheid lees je hier meer over.

Laat je dus goed informeren en adviseren om jouw aangifte goed en zo gunstig mogelijk in te dienen. 

Contactformulieragenda

Data ophalen ...

Nieuws

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

KVK Trendrapport mei: toename starters, forse toename stoppers; grote dynamiek Gezondheid en Horeca

Het aantal starters in mei 2022 is hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Met 21.345 starters is de toename 16%. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over mei 2022. In maart en april was het aantal starters vergeleken met 2021 juist lager.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Kennisbank Lees meer
Succesvol starten als ondernemer in de gemeente Wormerland
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer