Lijfrente is een individueel aanvullend pensioen, ook wel derde pijler pensioen genoemd. We onderscheiden een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase wordt er vermogen opgebouwd, waarbij je periodiek een bedrag inlegt. Met deze pot geld dien je op een bepaald moment een uitkering aan te kopen. Dit noemen we de uitkeringsfase.
Als zzp'er kun je kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De premie die je als zzp'er voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van het box 1-inkomen. Voor deze aftrek gelden deze voorwaarden:
Er zijn drie type lijfrentes:
De verzekerde lijfrente is inmiddels uit de gratie geraakt omdat dit in het verleden heel vaak woekerpolissen waren. De spaar- en beleggingslijfrente bestaan sinds 2008 en zijn populairder. Bij de eerste staat je geld vast tegen een (lage) rente. Bij de tweede wordt je geld belegd. Hierbij heb je een hoger verwacht rendement maar ook een hoger risico. Door lifecycle beleggen wordt dit risico beperkt.
Voor al deze spaarvormen geldt dat je het opgebouwde tegoed van jouw lijfrenterekening uiterlijk op vijf jaar na de AOW-leeftijd gebruiken om een uitkering aan te kopen.
Als jij stopt als zzp'er, kun je stakingswinst maken. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of bedrijfsbeëindiging. De stakingswinst maakt deel uit van jouw inkomen in het jaar van staking. Over de stakingswinst moet je inkomstenbelasting betalen. Om dit te voorkomen kun je (een deel van) de stakingswinst tegen gunstige belastingvoorwaarden omzetten in een (stakings)lijfrente. Het berekenen van de stakingswinst is ingewikkeld en het is dan ook verstandig om je hierin te laten adviseren.
Als startende ondernemer kan het lastig zijn om de juiste prijs voor je product of dienst te bepalen. Je wilt niet te goedkoop zijn, maar je wilt ook jezelf niet uit de markt prijzen omdat je te duur bent. Vaak wordt de discussie gevoerd over kosten, prijs en waarde, drie begrippen die regelmatig door elkaar worden gehaald. In deze blog neem ik je mee hoe je hier als (startende) ondernemer mee om kunt gaan.