In 8 stappen een faillissement voorkomen met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord

Stap 1: een goede voorbereiding

Als je zakelijke schulden hebt of ziet aankomen win dan tijdig advies wat te gaan doen en of de WHOA iets voor jou is. Neem contact op met bijvoorbeeld je boekhouder of een advocaat. Een advocaat heb je in het WHAO traject op verschillende momenten in ieder geval alijd nodig.

Beslis je om te gaan voor een WHAO traject vraag dan via een advocaat aan de rechtbank om een herstructureringsdeskundige aan te wijzen. Deze herstructureringsdeskundige kan het akkoord gaan voorbereiden en het traject in gang zetten. De advocaat heb je ook nodig bij het aanvragen van een afkoelingsperiode. Dit is een periode waarin schuldeisers geen acties mogen ondernemen. De afkoelingsperiode is ten hoogste 4 maanden met een mogelijke verlenging van weer 4 maanden.

Belangrijk om te weten is dat je tijdens het WHOA-traject mag blijven ondernemen, ook als je hulp krijgt van een herstructureringsdeskundige.

Stap 2: opstellen conceptakkoord

Deponeer allereerst kosteloos een verklaring bij de griffie van de rechtbank waarin je aangeeft dat je start met de voorbereiding van een akkoord. Verdeel vervolgens je schuldeisers en aandeelhouders in verschillende klassen op basis van rechten en de afspraken die je met hen wilt maken. Overleg met je schuldeisers en leg de afspraken die jullie maken vast in een conceptakkoord. Het akkoord moet informatie bevatten over de waarde die het heeft voor schuldeisers in vergelijking met de waarde die voor hen overblijft bij een faillissement. De inhoud en de inrichting van het akkoord moeten voldoen aan de voorschriften genoemd in de faillissementswet

Stap 3: voorleggen conceptakkoord aan schuldeisers.

Leg het definitieve conceptakkoord voor aan je schuldeisers. Zorg ervoor dat je schuldeisers en aandeelhouders uiterlijk 8 dagen voor de stemming het akkoord kunnen bestuderen.

Er zijn 2 soorten procedures

1. Een besloten akkoordprocedure

Deze vindt achter gesloten deuren plaats. Publiciteit kan tot reputatieschade en omzetverlies leiden, wat de kans op een akkoord vermindert.

2. Een openbare akkoordprocedure

Heb je vestigingen, onderdelen of belangen in de EU? Dan kun je voordeel hebben bij een openbare procedure, omdat deze wordt erkend door EU-lidstaten. Een openbare procedure moet je inschrijven in het KVK Handelsregister en wordt bekendgemaakt in het insolventieregister.

Stap 4: organiseer een stemming

Je bepaalt zelf op welke manier je schuldeisers en aandeelhouders stemmen. Dat kan fysiek, schriftelijk en met elektronische communicatiemiddelen. Voordat je het akkoord in stemming brengt, kun je de rechtbank vragen het akkoord te controleren. Een advocaat moet hiervoor een verzoek indienen, dat kun je niet zelf.

De schuldeisers stemmen per vervolgens per aangegeven klasse. Men kan hierbij alleen ‘Ja, akkoord’ of ‘Nee, niet akkoord’ stemmen.

Stap 5: verslag van stemming

Stel binnen 7 dagen na de stemming een verslag op waarin je de uitkomst van de stemming uiteenzet. Deel dit verslag direct met je schuldeisers en aandeelhouders. In het verslag moet onder andere staan wie gestemd hebben, welk geldbedrag de schuldeisers tegoed hebben en wat de stemuitslag is. Je advocaat of jijzelf dient het verslag in bij de griffie

Stap 6: indienen homologatieverzoek

Je advocaat dient zo snel mogelijk een homologatieverzoek in bij rechtbank. De rechtbank behandelt je verzoek binnen 8 tot 14 dagen nadat het ingediend is.

Let op: Homologatie door de rechter is pas mogelijk als uit de stemming blijkt dat twee derde van tenminste 1 klasse met het akkoord instemt. Hierbij worden niet de hoofden geteld, maar de hoogte van het bedrag in de klasse.

Stap 7: bezwaar

Na het indienen volgt er een bezwaarperiode van 8 tot 14 dagen. Alle stemgerechtigde schuldeisers en aandeelhouders kunnen tot aan de dag van de zitting een schriftelijk verzoek tot afwijzing van het homologatieverzoek indienen bij de rechtbank.

Stap 8: de uitspraak

Na de zitting neemt de rechter zo snel mogelijk een beslissing over het door jou ingediende akkoord. Bij homologatie van het akkoord gelden de volgende spelregels:

Schuldeisers die geen stem hebben uitgebracht of niet hebben ingestemd, zijn toch aan het akkoord gebonden.

Je kunt niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Iedereen moet zich aan het gehomologeerde akkoord houden.

Je mag met het vonnis van homologatie je schuldeisers houden aan de uitspraak van de rechter.

Kom je de afspraken uit het akkoord niet na? Dan moet je de schade die je schuldeisers lijden vergoeden, tenzij dit jou niet verweten kan worden.

Tijdig ingrijpen

Belangrijk bij het (mogelijk) ontstaan van betalingsproblemen en schulden is het tijdig bespreekbaar maken van de situatie. Dit kan bij de schuldeiser zelf maar neem bijvoorbeeld ook contact op met je boekhouder. Wacht hier niet te lang mee, hoe eerder je erbij bent hoe groter de kans op een passende oplossing. Ook kan je aankloppen bij het Ondernemersklankbord. Via deze link kan je direct contact opnemen met een specialist van het Ondernemersklankbord.

Agenda

11 december

Netto inkomen berekenen doe je zo!

10.00 uur
Online
13 januari

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Blog

Startende ondernemers opgelet: Het regenboogsyndroom ligt op de loer!

Frank Baltes

We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Partners

Uurtarief calculator

Bereken hier jouw minimaal benodigde uurtarief!

 

Terug naar overzicht