Er komt heel wat kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Een goed begin is het halve werk. In de rubriek Starter in beeld vertellen ondernemers in spé over hun ervaringen en uitdagingen bij het starten van een eigen onderneming. In deze eerste editie van 2023 komt Carine Wiggers aan het woord. De Polderse heeft sinds 2021 Praktijk Carine, Beeldende Therapie. Zij helpt jongeren van 12 t/m 17 jaar die niet lekker in hun vel zitten en zijn vastgelopen om weer te ontspannen en met een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en moed en minder twijfels in het leven te staan.
Carine (34) herkent de gevoelens van stress en onzekerheid, die zij bij de jongeren voelt. “Ik ervaarde als jongere ook druk door het op alle fronten goed te willen doen: thuis, op school, in een bijbaantje. Ik werd steeds gestresster, kon alles moeilijk overzien en spijbelde soms liever dan dat ik in de les zat. Het voelde soms alsof de wereld doordraaide en ik er als een toeschouwer naar keek.”
Hoe ben je hier zelf uitgekomen?
“Ik heb destijds hulp aanvaard. Dankzij therapie heb ik leren omgaan met mijn perfectionisme en faalangst. Ik kreeg meer inzicht in mijzelf en voelde mij hierdoor steeds beter.” Carine koos voor de hbo-studie Kunstzinnige therapie, dat tegenwoordig Beeldende therapie wordt genoemd. Daarmee volgde ze haar hart. “De opleiding sloot aan op mijn passie: het helpen van anderen die tegen problemen in het leven aanlopen. Ik groeide en ontwikkelde mijzelf. Ik stond in mijn kracht en mijn zelfvertrouwen steeg met sprongen, omdat ik deed waar ik gelukkig van werd.”
Hoe en wanneer kwam je op het idee om voor jezelf te beginnen?
“Na mijn afstuderen in 2011 ben ik meteen gestart met mijn eerste bedrijf voor beeldende therapie. Ik vond het eigen ondernemerschap toen best pittig. Er kwam veel bij kijken. Dat verlamde mij. Ik was daar destijds nog niet klaar voor. Na enkele jaren ben ik gestopt met mijn praktijk voor kinderen en ben ik ander werk gaan doen.”
“In de coronatijd begon het echter weer te kriebelen. Ik merkte dat ik terugverlangde naar de beeldende therapie. Het op een creatieve manier – door tekenen, schilderen en boetseren – helpen van mensen, zit in mijn bloed. Mijn opa’s lijfspreuk was: ꞌWat kan ik voor u doen?ꞌ Die levenshouding heb ik geërfd. Van beeldende therapie gaat mijn hart zingen. Het past naadloos bij wie ik ben. Door mijn eigen ervaring met stress en mijn vakkennis en kunde, zet ik mij nu in voor de puber die ik zelf vroeger was. De puber die meer zelfvertrouwen mag hebben, graag lekker in zijn vel zit en gelukkiger wil zijn.”
Hoe ben je begonnen? Heb je veel onderzoek gedaan, hulp gevraagd, een duidelijk stappenplan gemaakt?
“Ik begon met het volgen van verschillende webinars over het starten van een eigen bedrijf, waaronder die van Stichting Startersloket. Dat voelde echt als een cadeautje, hoe zij mij daar hebben geholpen. Joeri en Frank zijn enthousiast en ze hebben veel kennis. Ik ben goed geholpen met mijn bedrijfsplan en met het opzetten van mijn social media. Dit heeft mij uitstekend op weg geholpen, want ik had te weinig kaas gegeten van het ondernemerschap. Ik leerde hier dingen waar ik zelf niet aan gedacht had.”
“Ik heb bij een businesscoach ook een traject gevolgd voor het starten van een eigen therapiepraktijk. Dit was voor mij een fijne verdieping, ná het maken van mijn bedrijfsplan. Verder heb ik veel hulp gehad uit mijn directe omgeving, bijvoorbeeld met mijn huisstijl, drukwerkontwerpen, fotomateriaal en boekhouding.”
Hoe ben je tot je bedrijfsnaam gekomen? Kun je iets meer vertellen over wat je doet? Hoe ziet een werkdag er voor je uit?
“Praktijk Carine, Beeldende Therapie, in de volksmond Praktijk Carine, is lekker duidelijk. Mensen weten precies met wie ze te maken hebben en wat ik doe. Mijn praktijk is gevestigd in De Verbinding in Anna Paulowna. Hier help ik jongeren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Jongeren die vastlopen in het dagelijkse leven, of waar ouders zich zorgen over maken. Beeldende therapie biedt ondersteuning bij stress, onrust, spanningen, onzekerheid, angsten, overgevoeligheid of perfectionisme. Jongeren kunnen bij mij terecht om te tekenen, schilderen of boetseren. Specifiek gekozen materialen en technieken helpen de jongeren op weg. Ze voelen zich snel veilig en op hun gemak. Het voordeel van deze therapie is dat ze nier persé hoeven te praten over hun problemen en hun gevoelens.”
“Ik heb dus vaak vieze handen van de klei, verf of het tekenmateriaal. Ik vind de combinatie van creatief bezig zijn en het op deze wijze helpen van mensen met problemen erg fijn. Ik zoek naar aansluiting om ze subtiel uit te dagen en tot inzichten of ander gedrag te brengen dat hen helpt. Deze methode werkt uitstekend. Dat is te zien aan de resultaten. Naast de therapie-uren en de besprekingen met de ouders, besteed ik tijd aan belangrijke zaken als communicatie, netwerken en de boekhouding.”
Wat is de grootste drijfveer geweest bij het voor jezelf beginnen? En waar liep je tegenaan in de beginperiode?
“Ik wilde mijn vak weer beoefenen, dat ik zo fijn vind om te doen. Weer leren en uitdagingen aangaan. Daarbij heb ik bewust gekozen voor de doelgroep jongeren. Daar ligt mijn hart en daar wil ik mij qua bijscholing ook steeds meer in verdiepen en specialiseren. Het is wel lastig om een eigen bedrijf te starten en snel voldoende bekend te worden in de omgeving. Ik roep wel eens dat ik graag gelijk drie jaar verder wil zijn, zodat er voor mij meer duidelijkheid en structuur in mijn werkzaamheden is. Dat gevoel heb ik ook in andere banen gehad, maar nu moet je er als eigen ondernemer zelf voor zorgen."
Wie zijn je klanten? Richt je je op een specifieke doelgroep of nichemarkt?
“Ik focus mij op jongeren van 12 t/m 17 jaar die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken en die niet lekker in hun vel zitten. Jongeren die het leven echt wel zwaar vinden en/of veel stress ervaren. Recent onderzoek toont aan dat 1 op de 7 jongeren last heeft van depressieve gedachten en 1 op de 3 jongeren prestatiedruk ervaart. Jongeren hebben het na de coronapandemie – waarbij ze lange tijd verplicht thuis hebben gezeten – extra zwaar en kunnen hulp goed gebruiken. Dat zie ik ook hier in de omgeving. Die jongeren wil ik een duwtje in de rug geven, waarbij ik naar de hele mens kijk. Mijn aanpak gaat veel dieper dan symptoombestrijding. Ik kijk naar wie ze zijn, wat ze graag willen en wat hen helpt.”
Waarin onderscheid je je van de concurrentie? Waarom moeten klanten/cliënten bij jou komen? En hoe zorg je voor meer naamsbekendheid?
“Ik ben de enige zelfstandige praktijk voor beeldende therapie in de Noordkop, die zich bovendien specifiek op jongeren richt. Gezien de toename aan psychische klachten bij de jeugd, kan ik veel voor deze doelgroep betekenen. We werken in 7 sessies samen aan het onderliggende probleem. Aan het eind van het traject gaat de puber naar huis met een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen, minder twijfel aan zichzelf en rust in het hoofd. De jongere staat steviger in zijn schoenen en heeft inzicht gekregen in de sombere gedachten en gevoelens.”
“De wachttijden in de reguliere zorg zijn heel lang. Mijn beeldende therapie kan ook een goede tussenstap zijn als een jongere in aanmerking komt voor een ggz-behandeling. Ouders kunnen hun kind direct bij mij aanmelden, zonder verwijzing. Ik probeer mijn doelgroep te bereiken en bekender te worden via Facebook, Instagram en in mijn omgeving door pr-materiaal en netwerken.”
Heb je sinds je start in 2021 wel eens getwijfeld aan het ondernemerschap? Zo ja, op welke punten en momenten? Zo nee, waarom niet?
“Ook al voelt het soms nog alsof ik het wiel moet uitvinden, ik heb sinds mijn start nog geen moment getwijfeld over mijn eigen praktijk. Ik ben zo blij dat ik dit ben gaan doen! Ik vond het wel spannend om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar uitdagingen zijn er om aan te gaan. Ik vind het fijn om samen iets neer te zetten. Daarom heb ik er ook voor gekozen om mijn praktijk te vestigen in een gebouw, De Verbinding, waar meerdere zelfstandig ondernemers zitten. Wij vullen elkaar qua zorg-gerelateerd aanbod en denkwijze geweldig aan en kunnen heerlijk met elkaar sparren over het ondernemerschap. Je weet waar iedereen mee bezig is, wij overleggen over actieplannen en wij bespreken met elkaar waar we tegenaan lopen.”
Wat zijn volgens jou de mooiste en minder mooie kanten van het ondernemerschap?
“Het mooiste is dát doen waar je hart ligt. Zelf keuzes maken welke doelgroep je wilt helpen, steeds nieuwe, interessante dingen leren door bijscholing en mijzelf blijven uitdagen. Mijn grootste vijand is de tijd; die gaat zo snel. Met een eenmanszaak moet je veel zelf doen en dat kost allemaal tijd. Het is zoeken naar een goede balans tussen werken en je rust pakken, want mijn hoofd staat nooit uit!”
Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben het meest trots op het feit dat ik een eigen bedrijf heb, waarbij ik echt iets kan betekenen voor mensen. Hoe gaaf is dat!”
Wat wil je over 5 jaar zakelijk bereikt hebben?
“Een goed lopend bedrijf met een goed gevulde agenda, waarbij ik veel hulptrajecten heb afgerond met blije klanten. Verder wil ik in de toekomst groepen jongeren met dezelfde psychische problematiek gaan begeleiden, zodat zij ook steun aan elkaar kunnen hebben. Dat ze weten dat ze niet de enige zijn die het even moeilijk heeft. En dat het goed komt.”
Wat is jouw tip voor andere startende ondernemers?
”Zoek hulp bij professionals! Je kunt namelijk niet alles weten en zelf je pad zoeken naar succesvol ondernemerschap kost veel tijd en energie.“
Meer weten over Praktijk Carine? Via onderstaande knop vind je meer informatie over Carine, haar bedrijf en haar begeleiding!
Wij zijn continu op zoek naar leuke verhalen van enthousiaste startende ondernemers.
Vertel jij graag meer over jouw bedrijf? Vul dan onderstaande vragenlijst in. Na ontvangst zal onze redacteur contact opnemen voor de uiteindelijke plaatsing op het Startersloket van deze gemeente.